Fuarda satış yapmak her ne kadar ek bir avantaj sağlasa da fuarların temel amacı kısa vadede satışlar yapmak değildir. Fuarların asıl amacı yeni iş fırsatları elde etmek, sektörde tanınmak ve potansiyel müşteriler ile tanışmak olacaktır. Fuarlara katılmanın en temel avantajları arasında networking yani yeni iş bağlantıları oluşturulmasıdır.
Fuarlar, sektörde firmaların birbiriyle tanışması, yeni ürün ve hizmetlerin deneyimlenmesi, marka bilinirliğinin artması ve pazar araştırması açısından da önemlidir. Fuarlara katılmak birçok yönden avantajlı ve işletmeler açısından faydalıdır. Neden fuarlara katılmalısınız sorusuna geniş kapsamda yanıt verilmesi de fuarların amaçlarının çok farklı avantajlara sahip olmasıdır.
Fuar ve Sergilerin Amaçları Nelerdir?
Fuarların amacı firmalarını sadece satış başarısını artırmak değildir. Firmalar fuarlar ile pazarlama ve marka bilinirliklerini de artırırlar. Ayrıca pek çok fuar markaların prestijini de artıran bir unsurdur. Geçmişten günümüzde dünya genelinde birçok yerde çeşitli sektör ve temalarda fuarlar düzenlenmektedir. Katılımcıların her birine farklı avantajlar sağlayabilir.
Fuar ve sergilerin başlıca amaçları ise kısaca şunlardır:
- Marka, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye duyurulması ve sektöre tanıtımı sağlanır.
- Yeni iş ortaklıkları ve network sağlanır.
- Pazar araştırması ve rekabet analizleri yapılabilir.
- Ürün tanıtımı ve pazarlaması gerçekleştirilebilir.
- Yeni potansiyel müşteri kazanımları elde edilir.
Fuarların en temel amacı marka bilinirliğinin artması olacaktır. Ürün ve hizmetlerin de tanıtımı yapılarak özellikle sektöre getireceğiniz yenlikler fuarda dikkat çekmenizi sağlar. Yeni ürün ve hizmetlerinizi ise fuarlar aracılığıyla çok daha geniş bir kesime ve tüm sektöre duyurmanız da mümkündür.
Fuara Katılmak Neden Önemlidir?
Fuara katılım maliyeti düşünülmeden firmaların mutlaka kendi alanları ile ilgili fuarlara katılması önerilmektedir. Fuarların birçok farklı amacı bulunur. Bu amaçların her biri aslında birer avantaj olarak da değerlendirilebilir. Örneğin bir fuara katılarak hiçbir zaman temas edemeyeceğiniz sektörün ileri gelen firmaları ile network oluşturma şansınız artar.
Fuarlar aynı zamanda potansiyel müşterilerle yüz yüze iletişim kurma ve onları etkileme imkanı sunar. Fuar standınız aracılığıyla da ziyaretçilerin marka deneyimini yaşaması ve ürünlerinizi keşfetmesini sağlamanız mümkündür. Fuarlara katılmak diğer taraftan rekabet açısından da size artı puan kazandırır. Hedef kitleye daha kısa sürede ve etkili şekilde ulaşma şansı sunar. Neden fuarlar katılmalısınız sorusuna bu nedenle birçok farklı açıdan yanıt vermek mümkündür.
Fuarlarda Nelere Dikkat Edilmeli?
Fuarda stand açmak için gerekeneler arasında ilk sırada etkili ve dikkat çekici bir fuar standına sahip olmak yer alacaktır. Fuar standının mutlaka markanız ile uyumlu olması ve ilgi çekici olması gerekiyor. Buna ek olarak birçok farklı detaya da dikkat edilmelidir.
Bir fuara katılmaya karar verdikten sonra sürecin en başından sonuna kadar dikkat edilmesi gerekeneler konular ise kısaca şunlardır:
- Stant tasarımı profesyonel ve markayı yansıtan ilgi çekici olmalıdır.
- Stant personelleri iyi eğitilmiş ve güler yüzlü olmalıdır.
- Görsel iletişim materyalleri ve interaktif etkinlikler yer verilmelidir.
- Hedef kitleye doğrudan temas edecek yöntemler seçilmelidir.
Pazarlama süreçlerinize de olumlu yansıyacak tüm fuar etkinlileri için Creostand, stant tasarımında uzman desteği sağlayarak fuarların parlayan yıldızlarından olmanıza katkı sağlar.
Fuarlara Nasıl Katılınır? Fuar alanı kiralama fiyatları başta olmak üzere herhangi bir fuara katılmadan önce teknik detayların bilinmesi gerekiyor. İlk olarak sektörünüzle ilgili en iyi fuar organizasyonlarının hangileri olduğu takip edilmelidir. Sonrasında fuar standı kiralama ve tasarım sürecine girilir. Neden fuarlara katılmalısınız sorusuna en iyi yanıtı verecek personeller ile başvurular tamamlanır ve fuarlara katılım sağlanır.